ΠΑΣΟΚ: Και ο Καστανίδης ζητά παραίτηση Ανδρουλάκη – Νέες αιχμές από στελέχη του κόμματος

Βαθαίνει το «ρήγμα» στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη θέτουν ευθέως ζήτημα ηγεσίας, ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δείτε:

ΠΑΣΟΚ: Θέμα ηγεσίας από κορυφαία στελέχη – Επιστολή Κωνσταντινόπουλου στο ΠΣ – Η παρέμβαση του Π. Γερουλάνου και της Ν. Γιαννακοπούλου

Παύλος Γερουλάνος: Καλοδεχούμενη η επιστολή – πρόταση Κωνσταντινόπουλου για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Και ο Ν. Παπανδρέου αμφισβητεί τον Ν. Ανδρουλάκη και ζητά εκλογή νέου αρχηγού

Μάλιστα, ο Χάρης Καστανίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια δραματική αύξηση της αποχής, αυτό συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε μείον 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, 350 χιλιάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 εκατομμύριο στη ΝΔ, άρα μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που έχει απονομιμοποιηθεί και στα μάτια του κόσμου έχει καταπέσει, άρα είναι καθήκον να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Και την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά, όταν ο στόχος τον οποίο έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις «δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος».

Σχολιάζοντας την πρόταση των Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου περί εσωτερικού δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα ενιαίο κόμμα στην κεντροαριστερά τόνισε πως: «νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καταλαβαίνω ότι ο άλλος μεγάλος ηγέτης του χώρου, ο κ. Κασσελάκης, θα κάνει ό,τι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Ό,τι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη, δεν θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;».

Καταλήγοντας ο κ. Καστανίδης ανέφερε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας αριθμός σοβαρών στελεχών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα της σύμπλευσης όλων των δυνάμεων, όπως και στη Νέα Αριστερά το ίδιο συμβαίνει. Θέλουν οι δυνάμεις αυτές να συναντηθούν σε έναν δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα καταλήγει σε μικρό χρονικό διάστημα σε αποτέλεσμα. Άρα ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνουν το δημοψήφισμα, γιατί γνωρίζουν ότι η εκλογική βάση των προοδευτικών κομμάτων το θέλει αυτό και προφανώς έτσι θα υπερκεράσουν οποιεσδήποτε πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις, άρα ορθά το επισημαίνουν και παίρνουν την πρωτοβουλία όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Νέα «καρφιά» Γερουλάνου κατά Ανδρουλάκη

Από τη μεριά του, ο Παύλος Γερουλάνος επανήλθε μιλώντας σε εκπομπή του Open επισημαίνονταε ότι «στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε», ενώ εξηγώντας γιατί έκανε δημόσια παρέμβαση πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «δεν μπορούσα να ακούω τρεις ημέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκαθεν η Αττική. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Αθήνα και την Αττική ανεβήκαμε ποσοστιαία περισσότερο. Ειδικά η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια που αυξήσαμε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους».

«Αν είναι να στοχοποιίησεις την Αθήνα καλό θα είναι να κοιτάς τα νούμερα. Αν είχαμε πετύχει τον ίδιο στόχο σε όλες τις περιφέρειες θα ήμασταν δεύτερο κόμμα», συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, «όταν η κριτική γίνεται εκτός οργάνων και χωρίς να κοιτάει τα νούμερα οδηγεί σε διχασμό. Όταν γίνεται μέσα στα όργανα, τότε οδηγεί στην ενότητα».

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Έχουμε δουλειά να κάνουμε πρώτα. Αν δεν κάνουμε σωστή αποτύπωση του αποτελέσματος δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πορεύεται έτσι χωρίς να κάνει απόλυτη καταγραφή του τι πήγε λάθος, όποιος και να εκλεγεί αρχηγός αύριο του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει έναν δρόμο που δεν μας έχει φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».

«Η ομάδα που νικάει έχει αρχηγό, μια ομάδα που μπορεί να στηρίξει και ένα πρόγραμμα που μπορεί να εμπνεύσει. Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία, θα συνεχίσουμε έτσι ή θα κάνουμε αλλαγές; Αυτά θα τα δούμε στα όργανα. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε συντετατεμένο απολογισμό. Μέσα σε αυτά κρίνονται οι πάντες. Χρειάζεται ενότητα, να ξέρουμε όλοι τι μας γίνεται Το γεγονός ότι κερδίσαμε τον δήμο σε έναν χρόνο, εγώ είμαι βουλευτής έναν χρόνο, είναι μια επιτυχία που πρέπει να καταγραφεί».

«Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τον διάλογο σε ένα δημοκρατικό κόμμα» λέει η Γιαννακοπούλου

Για το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ -το οποίο η ίδια είχε θέσει από το βράδυ των ευρωεκλογών– μίλησε και η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Το να δούμε για ποιο λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Απεναντίας, η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά: μια αξιωματική αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζονα αντιπολίτευση όπως το ΠΑΣΟΚ στο 12%», επεσήμανε, αρχικά, η κ. Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εσωστρέφεια είναι να γίνεται συζήτηση επί ενάμιση χρόνο μέχρι το 2025 για το τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει, ενώ πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο φόβος για τον διάλογο δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα.

«Όλο το ΠΑΣΟΚ “ίδρωσε φανέλα” κατά την εκλογική διαδικασία, επομένως δεν θα ανεχτώ να υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα ή να ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη όταν αυτό δεν αρμόζει στο DNA της παράταξης», σημείωσε, αναφερόμενη και στην επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα από τον συνάδελφό της βουλευτή, Παναγιώτη Δουδωνή, χαρακτηρίζοντάς τον «διορισμένο».

Σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος, σχολίασε πως όταν ανοίγει ένας διάλογος προτεραιότητα έχουν οι πολιτικές, οι οποίες όμως «εκφράζονται από πρόσωπα», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε:

«Πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως δεν θα το αποφασίσω εγώ, θα πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στα αρμόδια όργανα. Το θέμα ηγεσίας τέθηκε από συναδέλφους, κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη».

Τέλος, απαντώντας για τυχόν δική της υποψηφιότητα, σχολίασε ότι «είναι αστείο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αυτήν τη στιγμή εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μιλούσε για πιο τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων».

«Είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα» σημειώνει η Λιακούλη

«Είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα», σημείωσε από τη μεριά της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν όπως αισθάνονται».

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη σχολίασε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 λέγοντας ότι: «έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία έδειξε ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν τόσα προβλήματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης ως αρχηγός, που είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η πτώση της ΝΔ, συνεπώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο ψηλά και να ήταν στη δεύτερη θέση που είχε ως στόχο. Αυτό που βάλαμε ως στόχο ήταν η δεύτερη θέση, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη μονάδα ή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Θεωρώ ότι εκφράστηκε αγωνία από συντρόφους, από ανθρώπους, εκτός από προσωπικές επιδιώξεις, αυτά θα πρέπει προς το παρόν να βγουν έξω, στα όργανα θα πρέπει να πάμε».

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε τον πραγματικό καλό αγώνα, οι βουλευτές μου έκαναν αγώνα σε όλες τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα του κόμματος» λέει ο Χρηστίδης

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την επόμενη μέρα και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μίλησε ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

«Οι πολίτες με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε και θα τα συζητήσουμε όταν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα», επεσήμανε αρχικά ο κ. Χρηστίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι «μπορεί να τελείωσαν οι Ευρωεκλογές, ωστόσο η πολιτική συζήτηση συνεχίζεται και ο κόσμος περιμένει λύσεις από εμάς στα προβλήματα της καθημερινότητας».

Αναφορικά με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες, ενώ σε ερώτηση για δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, σημείωσε:

«Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν, εγώ σήμερα βρίσκομαι εδώ να μιλήσω για το τι είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ. Και το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στο μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί